Bahan-bahan:
Beras 6 pot,
Halia 2 inc,
Bawang putih 1/2 labu,
Minyak masak 2 sudu makan.
Cara memasaknya :
Beras dibasuh dan sukat air seperti masak nasi biasa. Halia dikupas dan dipotong menjadi keping-kepingan. Masukkan halia ke dalam beras yang hendak ditanak tadi, Kemudian, kopek kulit bawang putih. Bawang putih ini diketuk dan dicincang halus. Panaskan minyak masak, gorengkan bawang putih hingga kekuning-kuningan. Masukkan bawang putih bersama minyaknya ke dalam periuk nasi yang sedang menggelegak (mendidih), tutup periuk nasi, tunggu hingga masak, Ia sedia dihidangkan. Untuk lebih sedap masukkan secubit garam.
Nasi ini sedap dimakan bersama ayam penyet dan sambal bawang. O, nak tahu cara masak ayam penyet dan sambal bawang? Mungkin akan diberitahu pada post yang akan datang :)
2 comments:
tq:) i nak cuba la:) nak kasi family makan:)
Good luck :)
Post a Comment